Artiklar om: nShift TMS - Magento 2
Denna artikel finns också på:

nShift TMS - Magento 2 / MANUAL

nShift TMS - Magento 2

Senaste versionen av pluginet: 1.1.27 som släpptes 2023-03-28

Systemkrav

PHP 5.6+
Magento 2.3.6+, 2.4+

Funktioner

Fraktväljar-widget för beställning eller varukorg i kassan
Skapa reserverade sändningar
Skapa bokade sändningar
Skapa fraktetiketter
Skapa spårningslänkar
Inkludera spårningslänkar i beställningsmejl
Ändra frakttjänst på ordrar
Skriva ut flera fraktetiketter som ett dokument
Behandla leveranser på flera beställningar samtidigt

Innan vi börjar

nShift TMS Bas, Professionell eller Företag

OBS: Pluginet kräver att du har ett nShift TMS-konto (bas, professionellt eller företag). Du behöver även TMS Magento 2-tillägget som du beställer från nShift. Logga in på ditt nShift TMS-konto och välj 'Mina tillägg' och välj sedan 'Integration' och hitta 'Magento 2', tryck på beställ. Du får då sedan ett mejl med instruktioner och länk till nedladdning av tillägget.

För frågor och support gällande nShift

Har du frågor kring inställningar i ditt nShift konto eller om du behöver annan support rörande nShift, kontakta nShift support direkt. Du kan antingen mejla till [email protected] eller ringa: +46-8 729 88 50.

Gällande denna manual och instruktioner

Denna manual täcker inte alla möjliga vinklar av modulen, bara det grundläggande. Då många alternativ och tillägg är beroende av dina val av transportörer så kan du behöva kontakta nShift för ytterligare instruktioner. Om du har frågor kring detta plugin så hör av dig till oss [email protected].

Noteringar kring Magento 2.4.0

Magento introducerade ett problem som förhindrar att etiketter kan skapas (orelaterat till vår modul), så du behöver följa instruktionerna nedan för att kunna patcha iväg problemet.

Installation

Följ anvisningarna nedan för att installera tillägget korrekt enligt din licens.

För att kunna installera modulen måste du först kontakta Oktagon för att få ett användarnamn och lösenord. Vi behöver också namnet på domänen (inkl. dev, test, mellanlagring etc) modulen kommer att installeras.

Lägg till composer repository

composer config repo.mediastrategi composer https://username:[email protected]/
composer require "mediastrategi/unifaunwebta":"1.1.*"

Installation & Setup

Kör följande kommandon för att installera och konfigurera modulen. Testa först i en demomiljö. Ange användarnamn och lösenord när du uppmanas att göra det. (Ersätt en_US och sv_SE eller de andra språken med de du använder.)

bin/magento maintenance:enable
bin/magento module:enable Mediastrategi_UnifaunWebTA
bin/magento setup:upgrade
bin/magento setup:di:compile
bin/magento cache:enable msunifaunwebta_cache_api
bin/magento setup:static-content:deploy en_US sv_SE
bin/magento maintenance:disable

Starta om varnish (tillval)

service varnish restart

Se även videon "Hur man använder nShift TMS till Magento2"

Konfiguration

När du har installerat dessa tillägg måste du följa dessa steg.

Logga in på din Magento 2

I menyn till vänster klicka på Sales > nShift TMS (Unifaun Web-TA) > Configuration
Klicka på “API” som du hittar under nShift TMS (Unifaun Web-TA).
Ange ditt användarnamn, domän och lösenord som du fått från nShift.
Under fliken Product Dimension Attributes så kan du ange om du vill använda dig av egna attribut för höjd, bredd och djup.
Lägg till tänkta format för utskrift under Print.
Klicka på Consignor Address fliken under. Fyll i en punkt ' . ' i fältet för ID och fyll sedan i resterande fält för din avsändare.
Gå till Consignor Contact och fyll i resterande information kring din avsändare.
Klicka på spara i högra hörnet.
Du bör nu se en grön text intill Status som lyder 'Site Configuration OK' , annars finns en röd varningstext om nånting är uppsatt fel eller om något saknas.

Lägg till fraktmetoder

I huvudmenyn, klicka på Sales > nShift TMS (Unifaun Web-TA) > Shipping Methods
Klicka på “Add new shipping method”-knappen längst upp till höger.
Döp din fraktmetod med ett passande namn ex. DHL, PostNord eller Schenker
Välj din store view (du kan ha olika fraktmetoder för store view). “Default Store View” är standard.
Under Template så välj namnet på transportörens mall ex. DHL SERVICEPOINT
Active, Yes eller No. Yes betyder att den kommer visas i kassan och vid No så syns den inte.
Enable Automation (Yes eller No). Automation menar att en order kommer automatiskt få sändningen skapad. Spårningslänk m.m. kommer genereras och du kommer inte behöva att gå in på ordern för att paketera ihop produkten, som du vanligtvis behöver göra i Magento 2. Välj Yes för att köra med automatiseringen eller No för att kunna hantera ordrarna manuellt.
Om du väljer att aktivera Automation så behöver du även ange en “Package type”. Denna information bör du få av din transportör ex. DHL, PostNord eller Schenker.
Order status, om Automation är aktiverad så behöver du även ange vid vilken orderstatus en order måste ha för att behandlingen av ordern ska ske automatiskt. Pending är standard.
Addons. Beroende på val av transportör så kan man aktivera olika addons. Se lista från aktuell transportör.
Specification, där kan man ställa in olika specifikationer för den aktuella fraktmetoden.
T.ex: Om du har olika priser beroende på land, postnummer, vikt m.m.

Om du använder samma fraktmetod för olika länder så kan du exempelvis ställa in så här:

Title = Beskrivning av transport ex. “Leverans 1-3 dagar”
Country = Landskod likt SE. Kan skrivas separerade med ett komma-tecken. SE,DK,FI eller * = All
ZIP = Enskilt postnummer så som 100 12, 10012-17569 (för intervall av postnummer), eller * = All
Weight = Sätt viktbegränsningar ex. 0-5, 5-10, 10-20 eller * = All
Width = Sätt begränsningar för bredd av paket ex. 0-20, 20-80, 80-150 eller * = All
Height = Sätt höjdbegränsningar ex. 0-20, 20-80, 80-150 eller * = All
Volume = Använd *
Cart Subtotal = Ange varukorgsbelopp ex. 0-500, 500-1000, 1000-2000 or 2000-
Price = Pris du vill debitera kunden för transport

*Om det finns två värden som anges så här: A-B, så betyder det att modulen kommer matcha raden där A är lika med eller större men fortfarande under B.
*Om ett värde är angivet så här: A utan några kringliggande tecken så kommer modulen matcha raden där varukorgsattributen är lika med som A.
*Om ett värde är angivet så här: A- så kommer modulen matcha raden där varukorgsattributen är lika med eller större än A.
*Om ett värde är angivet så här: -A så kommer modulen matcha raden där varukorgsattributen är mindre än A.

Leveransmetoden tar priset för den matchande raden med specifikation som har det lägsta priset, om inga rader matchar leveransmetoden kommer inte fraktmetoden att vara tillgänglig i kassan.

Obs: Använd inte komma-tecken som en decimalsymbol, använd istället en punkt i dessa fält.

Obs: Bara landskoden kan bli separerad genom komma-tecken. Alla andra fält kan bara ha ett värde eller ett intervall.

Klicka på Spara-knappen uppe i högra hörnet.
Klicka på “Add New Shipping Method” för att skapa ytterligare fraktmetoder och följ instruktionerna ovan.

Ordrar och utskrifter

Om du använder Automation

Om du har aktiverat Automatisering kan du se alla beställningar på Magento-instrumentpanelen genom att klicka på Sales > Orders i huvudmenyn. Automation har redan skapat paketet, spårningsnumret och bokningen av transportören automatiskt. Allt du behöver göra är att markera alla beställningar och välja "Skriv ut fraktetiketter" i listrutan Actions ovanför orderlistan. Detta skapar en PDF med alla fraktetiketter för de valda beställningarna.

OBS Eftersom du använder Automation kan beställningarna ta några minuter att se i orderlistan, på grund av CRON.

När du hanterar ordrar på vanligt sätt i Magento 2

Du kan se alla ordrar på Magento-instrumentpanelen genom att klicka på Sales > Orders på huvudmenyn.
Klicka på den order du vill redigera.
Klicka på "Leverera"-knappen i den övre menyn.

Scrolla ner till "Shipping Options" längst ner och klicka på kryssrutan som heter "Create Shipping Label", klicka sedan på knappen "Submit Shipment".

Klicka på “Add products to package”-knappen.

Märk produkterna som du vill addera till paketet, klicka sedan på “Add selected products to package”-knappen.

Om du vill dela upp försändelsen så kan du klicka på “Add package”.
Fyll i typ, vikt, längd, bredd, höjd om du vill (endast vikt-fältet är viktigt). Om du redan har lagt till vikt på produkten så bör det fyllas i automatiskt.
Klicka på “Save”-knappen uppe till höger.

OBS: Du har nu två val för att skriva ut fraktetiketten.

Klicka på “Shipments”-knappen i vänstra menyn.
Klicka på ordern och scrolla ner till sektionen som heter "Shipping and Tracking Information”.
Klicka på “Print shipping label”-button.

Eller..

Gå till Sales > Orders i huvudmenyn. Märk ordern och välj “Print Shipping Labels” från Actions rullgardinslista ovanför ordrarna och välj Print shipping label.

Spårning

Hur man spårar en försändelse

För att spåra en försändelse, klicka på Sales > Shipments i huvudmenyn.
Klicka på ordern som du vill spåra.
Skrolla ner till sektionen som heter “Shipping and Tracking Information” och klicka på länken “Track this shipment”.

Ändrings-log

[1.1.27] [2023-03-28] Support for PHP 8 and Magento 2.4.6
[1.1.26] [2022-03-01] Fixed weight unit and weight calculation in automation, fixed issue with automation setting on shipping methods
[1.1.25] [2022-01-19] Fixed bug with return shipping labels not being displayed in admin
[1.1.24] Fixed bug with product stock quantity changing when creating return shipments
[1.1.23] More improvements for easier customizations
[1.1.22] Improvements to make it easier to create customizations
[1.1.21] Fixed error in checkout dimension-logic, added option to select product attributes to be used for dimensions
[1.1.20] Added fix for a rare type issue happening on some installations
[1.1.19] Added support for third-party modules to manipulate shipment data
[1.1.18] Magento 2.4 fix
[1.1.17] Added goodsType to all requests
[1.1.16] Fixed weight, height, depth and zip-code logic
[1.1.15] Added consignee contactPerson on all shipments
[1.1.14] Added dynamic values for Extra field
[1.1.13] Added sensitive and environment configurations
[1.1.11] Improved support for Magento 2.1
[1.1.10] Added support for services that return multiple labels
[1.1.9] Fixed bug with mass order shipments
[1.1.8] Added phone field to all requests
[1.1.7] Improved error-handling when tracking without valid credentials
[1.1.6] Fixed potential bug when editing shipping methods
[1.1.5] 2.2.6 compatibility
[1.1.4] Added support for single package per shipment per method
[1.1.3] Added option to use order number as reference
[1.1.2] Added admin order columns for label and tracking
[1.1.1] Added support for printing multiple labels via API
[1.1.0] Added support for return shipments
[1.0.9] Added support for custom package types
[1.0.8] Added dimension and weight conversion, supports custom packages, stored shipments
[1.0.7] Using WebService connection-type select template in list
[1.0.6] Fixed measurement-units when creating packages manually on new shipment, fixed bug with configuration on installations that use a number for region setting
[1.0.5] Fixed measurement-units when creating packages manually for existing shipments
[1.0.4] Fixed dependency-injection notices and coding style
[1.0.3] Removed demo and test files from library
[1.0.2] Added checkout shipping validation
[1.0.1] Added library to repository

Uppdaterad den: 28/03/2023